Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) ile Alman emeklilik sigortası kurumları arasında 25-27 Mart tarihleri arasında Almanya’nın Bochum şehrinde “İrtibat Kurumları Toplantısı” düzenlendi.
Toplantıya, Türk tarafını temsilen SGK Başkan Yardımcısı İsmail Ertüzün, Emeklilik Hizmetleri Genel Müdürü Ömer Küçükevcilioğlu, Yurtdışı Sözleşmeler ve Emeklilik Daire Başkanı Ramazan Elma ve SGK temsilcileri, Alman emeklilik sigortası kurumlarını temsilen 20 kişilik heyet katıldı.
Başkan Yardımcısı Ertüzün toplantının açılış konuşmasında, son irtibat kurumları toplantısının 2018 yılında Ankara’da gerçekleştirildiğini hatırlatarak, Bochum’da tekrar bir araya gelmekten memnuniyet duyduğunu ifade etti.
Sözleşmenin önemine vurgu yapan Ertüzün, “Ülkemizin ilk imzaladığı sözleşmelerinden biri olan Türkiye ile Almanya arasındaki Sosyal Güvenlik Sözleşmesi, 1965 yılından bu yana yürürlüktedir. Sözleşmenin Türkiye ile Almanya arasında gün geçtikçe artan ekonomik, ticari ve sosyal ilişkilerin daha iyi bir konuma gelmesine yardımcı olmakta ve iki ülke sigortalıları açısından büyük fayda sağlamaktadır” dedi.
Toplantıya ev sahipliği yapan Deutsche Rentenversicherung Knappschaft-Bahn-See Bölüm Başkanı Gert Böke de yaptığı konuşmasında, iki ülke sigorta kurumları arasında 60 yıllık tarihi iş birliği ve güçlü bir iletişimin olduğunu bunun da ilişkilere olumlu etki yaptığını ve işlemleri hızlandırdığını belirtti.
Toplantıda sosyal güvenlik sözleşmesinin uygulanmasında karşılaşılan sorunlar görüşülerek çözüme kavuşturuldu. 36 gündem maddesinin müzakere edildiği çok yoğun geçen toplantıda ayrıca uygulamayı kolaylaştırıcı, hızlandırıcı ve problem çözmeye odaklı hususlar da istişare edildi.
Toplantının son gününde Alman tarafını temsilen 5 kurumun üst düzey temsilcisinin katılımıyla “Sosyal Güvenlik Kurumu ile Alman Emeklilik Sigortası Kurumları (DRV) Alman Yasal Kaza Sigortası Kurumu (DGUV) ve Alman Posta İdaresi (Deutsche Post) arasında ölüm verilerinin paylaşılmasına dair anlaşma imzalandı.
Anlaşmanın yürürlüğe girmesiyle birlikte bir akit taraftan gelir/aylık alıp diğer akit tarafta ikamet eden kişilerin gelir/aylıktan yararlanma hakkının devam edip etmediğinin tespiti için gerekli olan veriler yeni kurulan teknik alt yapı üzerinden güvenli bir şekilde karşılıklı olarak paylaşılacak. Bu sayede gelir/aylıktan yararlanma hakkını yitiren kişilere ödeme yapılması riski kaynağında önlenerek yersiz ödemelerin önüne geçilecek.
Almanya’nın Türkiye’de yaşayan yaklaşık 100 bin Türk vatandaşına uyguladığı, aylık alıcısının hayatta olup olmadığının kontrolünü sağlayan Yaşam Belgesi Uygulaması’na 2026 yılından itibaren son verilecek. Gurbetçi vatandaşlar yaşam belgelerini, aylık aldıkları Alman kurumlarına fiziki posta yoluyla gönderirken postada yaşanan gecikmeler, belgenin postada kaybolması gibi nedenlerden dolayı gurbetçi vatandaşların aylıklarının kesilme riski ortadan kalkacak.
Essen Başkonsolosu Taylan Özgür Aydın’ın da katıldığı törende, Türkiye-Almanya Sosyal Güvenlik Sözleşmesi’nin 60’ncı yılı bir dizi etkinlikle kutlandı.